Szőlő Chasselas Fehér Vitis vinifera 'Chasselas Fehér'
Miért szeretjük?
Nagyon régóta a köztudatban lévő gyümölcstermő növény. Már az ókorban is termesztették. Gyökérzete mélyen a talajba hatoló, ezért a tartós szárazságot is jól tűri. A talajból kiemelkedő vaskos, fás szárrész a szőlőtőke. Levelei karéjosak. A tőkéből hajtanak ki a vesszők, melyeken levél, kacs, virágzat, majd termés fejlődik. Minden szőlőfürtön több szőlőszem található. Mindegyik szem egy-egy apró, zöld színű, illatos virág termőjéből fejlődik ki. A szőlőszem vékony, bőrszerű héján belül lédús gyümölcshús van. Ebben ülnek a magvak. Az ilyen termés a bogyótermés. A 'Fehér Chasselas' egy olyan csemegeszőlő, melyet minden szőlőtermesztő országban ismernek és termesztik. Alapvetően csemegeszőlő fajta, de borszőlőnek is szokták hasznosítani. Levele sötétzöld, közepes nagyságú, szabályos 5 karéjú. A fürtje középnagy, laza, tömött, gúla alakú. Bogyója sárgászöld, a napos oldalán rozsdás. Mérete közepes, vékony, de erőshéjú. Húsa ropogós, kellemes zamatú, bőlevű. Nagyon bőtermő. Bora könnyű, rendkívül finom, gyümölcsös zamatú, világossárga színű, száraz fehérbor. Szeptember első felében érik.
Mire ügyeljünk?
Meleg és napfényigényes növény. Mindenképpen olyan helyre kell ültetni, ahol nincs árnyékban. Jól alkalmazkodik a homokos, gyengébb minőségű talajokhoz, de legjobban laza szerkezetű, humuszban gazdag helyeken él meg. Vízigénye alacsony, de aszályos időszakokban öntözésről érdemes gondoskodni. Rendszeresen metszeni kell, február végén.
| Fényigény: | Napra |
|---|---|
| Vízigény: | Szárazságtűrő |
| Várható magasság: | 2-3 m |
| Szélesség: | 1.5-2 m |
| Télállóság: | Hazánkban teljesen télálló |
| USDA télállósági zóna: | 6 |
| Téli lombtartás: | Lombhullató |
| Virágzási idő: | Nyár eleje |
| Lombszín: | Zöld |
| Tavaszi lombszín: | Nem |
| Különleges őszi lombszín: | Nem |
| Talajigény (pH): | Nincs határozott talaj-pH igénye |
| Termékenyülési viszonyok (gyümölcsfa): | Öntermékeny |
| Érési idő (gyümölcsfa): | IX.e. |
| Elsődleges felhasználás: | Gyümölcs |
