Miért szeretjük?
A padlizsán eredetileg Délkelet-Ázsiából származik. Bokros habitusú, erélyes növekedésű fajta, mely elágazó fás szárain hozza terméseit. A sikeres termesztéséhez elengedhetetlen a hosszabb időn át tartó napos, meleg időszak. A termés lila és fehér színű, csíkos,csepp alakú, körülbelül 20 cm hosszú. A termések betakarítása augusztus és oktober között várható. Akkor érdemes betakarítani amikor a termés még kemény. Számos finom étel alapanyaga, hála rengeteg elkészítési módjának. Kíválló roston, grillezve, sütve, rántva is. Tartalmaz C és A -vitamint is, illetve igen gazdag ásványi sókban is.
Mire ügyeljünk?
A padlizsán számára a lehető legnaposabb helyet válasszuk ki a kertünkben. Talajból fontos, hogy jó vízelvezető képességű, humuszos, laza talajt válasszunk. Mivel egy kifejezetten meleg igényes növényről van szó, szigorúan csak a fagyok elmúltával, a meleg talajba ültessük ki a palántáinkat. Ültetésnél 70 cm távolságra helyezzük el őket egymástól, a sorok között pedig 1 m távolságot hagyjunk. Érdemes egyből kikarózni a növényeket, hogy később már ne bolygassuk körülöttük a talajt. Fontos a rendszeres vízutánpótlás, sose hagyjuk kiszáradni a földet, de kerüljük el a pangó vizet. Gondoskodjunk a megfelelő tápanyagutánpótlásról is, hogy elérjük a kívánt terméshozamot.