Paradicsom Cuor di Bue Albenga Solanum lycopersicum 'Cuor di Bue Albenga' Oltott
Miért szeretjük?
Az oltott paradicsom általában két "nemesített" faj ötvözéséből jön létre. Ilyenkor nem a termés jó tulajdonságait akarjuk fejleszteni, hanem maga a növény ellenállóságát. Az így kapott palánta gyökérzete erősebb, mélyebbre hatol, több víz-, és tápanyagfelvételre képes. Ezáltal nagyobb a terméshozam és a lombozat is. Ellenálóbb lesz nem csak a betegségekre, de a szélsőségesebb időjárási viszonyokra és a hőingadozásokra is. Nevelhetjük akár 2 ágon is. A Cuor di Bue Albenga egy hagyományos, ökörszív típusú paradicsom. Igen nagy termései kimondottan édesek, húsosak, kevésbé lédúsak. Július végétől érik. Alkalmas befőzésre, sűtésre, aszalásra vagy friss fogyasztásra.
Mire ügyeljünk?
Az oltott paradicsom gondozása nem sokban tér el az egyszerűbbekétől. Fényigényes, így mindenképp napos helyre érdemes ültetni. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű föld ideális számára. Fontos, hogy az oltott résznek mindig a föld felett kell lennie, különben a nemes rész legyökeresedhet és ezáltal elvesztjük az oltás előnyeit. Erős növekedése miatt érdemes karózni, akár 2 száron is vezethetjük. A fő ágról mindig távolítjuk el a kacsokat, mert elveszik a növény erejét.
Fényigény: | Napra |
---|---|
Vízigény: | Vízigényes |
Várható magasság: | 2-3 m |
Szélesség: | 0.5-1 m |
Elsődleges felhasználás: | Konyhakerti |