Borsikafű Satureja hortensis
Miért szeretjük?
A borsikafű (Satureja hortensis) egy egyéves, fűszernövény, amely a mediterrán térségben őshonos. Kis, kúszó szárú növény, amely akár 50 cm magasra is megnőhet. Levelei kicsiek, tojásdadok, és jellegzetes, borsos ízűek. A borsikafűt már az ókorban is használták fűszerként és gyógynövényként. A konyhaművészetben elsősorban levesek, főzelékek, húsok és zöldségek ízesítésére használják. A borsikafű ízesítése a káposztaételeknek, savanyúságoknak és kolbászoknak is finom. A borsikafű számos gyógyászati tulajdonsággal is rendelkezik. Antiszeptikus, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. A borsikafűt használják gyomor- és bélrendszeri problémák, megfázás, torokgyulladás és ízületi fájdalmak kezelésére.
Mire ügyeljünk?
A növény napos helyet és jó vízelvezetésű talajt igényel. A borsikafűt rendszeresen kell öntözni, de ne öntözd túl. A borsikafűt egész nyáron szüretelhetjük, ha a leveleket frissen szeretnénk használni. A szárított borsikafűt száraz, sötét helyen kell tárolni.
Fényigény: | Napra |
---|---|
Vízigény: | Közepesen vízigényes |
Várható magasság: | <0.5 m |
Szélesség: | <0.5 m |
Télállóság: | Teleltetést igényel |
USDA télállósági zóna: | 6 |
Téli lombtartás: | Lombhullató |
Virágszín: | Lila |
Virágzási idő: | Nyár |
Lombszín: | Zöld |
Illatos: | Igen |
Talajigény (pH): | Nincs határozott talaj-ph igénye |
Elsődleges felhasználás: | Konyhakerti |