Rebarbara Rheum rhabarbarum
Miért szeretjük?
A rebarbara egy lágyszárú évelő, fűszer és gyógynövény, ami mutatós leveleinek hála dísznövényként is megállja a helyét. Nagy lapát alakú, zöld levelei és színes levélnyele nagyon feltűnő összképet alkotnak. Virágzata a levélzet fölé emelkedik, sok apró bugából áll, és pirosas-rózsaszín vagy zöldesfehér színűek. A bimbók elszáradását követően vágjuk vissza a virágzati szárakat. Konyhai felhasználás során nem a leveleit, hanem a szárát fogyasztjuk. Eperrel párosítva lekvárok, dzsemek, sütemények kiválló alapanyaga. Rengeteg vitamint tartalmaz, ami miatt gyógynövényként is igen népszerű.
Mire ügyeljünk?
Szabadföldi tartás esetén egy könnyen tartható növény, csak megfelelő helyet kell találnunk a számára. Nem kedveli sem a tűzőnapot, sem pedig a mély árnyékot, ezért egy félárnyékos hely a tökéletes számára. Nagy vízigényű növény, ne hagyjuk kiszáradni a talaját, de kerüljük a pangó vizet. Cserépben tartva fokozottan ügyelni kell hogy mindíg nyirkos legyen körülötte a talaj. Enyhén kötött, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajban fejlődik szépen.
Fényigény: | Napra vagy félárnyékba |
---|---|
Vízigény: | Közepesen vízigényes |
Várható magasság: | 1-1.5 m |
Szélesség: | 0.5-1 m |
Télállóság: | Hazánkban teljesen télálló |
USDA télállósági zóna: | 3 |
Téli lombtartás: | Lombhullató |
Virágszín: | Rózsaszín |
Virágzási idő: | Nyár |
Lombszín: | Zöld |
Illatos: | Nem |
Talajigény (pH): | Nincs határozott talaj-ph igénye |
Elsődleges felhasználás: | Konyhakerti |