Miért szeretjük?
A petrezselyem (Petroselinum crispum) egy aromás zöldfűszer, melyet gyakran használnak a konyhában friss vagy szárított formában. Gazdag ízének köszönhetően ideális választás saláták, levesek és főételek ízesítéséhez. A petrezselyem gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például C-vitaminban és K-vitaminban. A petrezselyem két éves növény. Az első évben a lombja és a gyökere fejlődik ki, a második évben magas magszárat hoz. A fűszernövények virágzása elviszi a növény aromáját, ezért érdemes időben kivágni. Ezen kívül könnyen termeszthető, így kiváló választás kezdő kertészeknek is.
Mire ügyeljünk?
A petezselyem palántákat májustól júniusig lehet ültetni. A legjobb hely számukra egy napos vagy félárnyékos része a kertnek. Tápanyagdús, vízáteresztő talajra van szükségük, melyet komposzttal vagy szerves trágyával lehet feljavítani. A petrezselyem palántákat rendszeresen öntözni kell, különösen a száraz időszakban, de figyelni kell, mert a pangó vizet nem szereti. Lombját soha ne öntözd tűző napsütésben, mert megpezselődhetnek. "Betakarítani" folyamatosan kell, ezzel ösztönözve a növényt az új hajtás hozatalra. Betakarításkor arra is kell ügyelni, hogy nem az egész növény lombját vágjuk tarra, hanem mindig az oldalsó szálakat kell vagdosni, így a középső rész (a "szíve") mindig megmarad.