Miért szeretjük?
Ez a törpe növésű (max. 20 cm) szépség nemcsak a szemnek kedvez, de íze is elvarázsol. Kis termetű, sűrű párnát alkotó levelei illatosak, és a mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere. Júliustól októberig nyíló apró, rózsaszín virágai vonzzák a hasznos rovarokat, így a kertben is hasznos szerepet tölt be. A kompakt oregánó nemcsak a konyhában, de a kertben is sokoldalú növény. Sziklakertekben, szegélyek mentén vagy akár nagyobb felületek takarására is kiváló választás. Alacsony növekedése miatt konténerekben is jól mutat, így akár az erkélyen vagy a teraszokon is nevelhetjük. Strapabíró természetének köszönhetően szárazságot és a forró nyarat is jól tűri, így kevés gondoskodást igényel.
Mire ügyeljünk?
Az oregánó egy igazi túlélő, de azért néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy mindig a legjobb formáját hozza. Imádja a napfényt, ezért ültessük olyan helyre, ahol egész nap sütheti a nap. A teljes napsütésben a legintenzívebb lesz az illata és a legdíszesebb a virágzása. A begyökeresedett oregánó szárazságot jól tűri, de azért rendszeres öntözésre azért szüksége van, különösen nyáron. Ügyeljünk arra, hogy ne álljon a víz a gyökerei körül, mert attól könnyen megrothadhat. Fontos megjegyezni, a frissen ültetett növények vízigénye mindig magasabb, mint a már begyökeresedett társaiké. Jó vízáteresztő, tápanyagban nem túl gazdag talajt kedvel. A meszes talajt is jól tűri. Tavaszi metszéssel serkenthetjük a bokrosodást és a dúsabb virágzást. Az elhervadrt virágokat érdemes rendszeresen eltávolítani, hogy meghosszabbítsuk a virágzási időszakot. Amennyiben fűszerként neveljük és nem dísznövényként, ne hagyjuk virágozni (csípjük ki a virágkezdeményt), ugyanis a virágzás elveszi az aromáját. Télizöld növény, ami azt jelenti, hogy az erősebb teleken dobja csak le a levelét. Ha szeretnéd megkóstolni az oregánót, készíts belőle egy finom oregánós csirkét vagy pizzát!