Miért szeretjük?
A majoranna eredetileg a Földközi-tenger környékéről származik. Gyógy és fűszernövényként is népszerű. Hazánkban és a hűvösebb klímájú területeken egynyáriként termesztik, de őshazájában évelő növény. Alacsony növésű, 30-35 centiméteres sűrűn elágazó, merev szárú növény. Levelei középzöld színűek, ovális alakúak és kifejezetten aromásak. Halványrózsaszín vagy fehér színű virágait július és augusztus között hozza. Leveleit szárított, morzsolt formában vagy nyersen hasznosítjuk konyhai felhasználás során. Főként sülthúsok, vadhúsok, burgonya, és gomba ételek ízestíésénél alkalmazzuk. Gyógynövényként görcsoldó hatása miatt kedveljük. Balkonládában és cserépben is nevelhető.
Mire ügyeljünk?
A majoranna sekély gyökérzettel rendelkezik, ezért kifejezetten érzékeny arra ha kiszárad a talaja, ügyeljünk a folyamatos vízutánpótlásra. Mindenképpen meleg, napos, fagyvédett helyet válasszunk a számára. Szabadföldben és cserépben is nevelhető. Jó vízáteresztésű laza, tápanyagdús humuszos talajt kedveli. A megfelelő víz-, és tápanyag utánpótlásra mindig figyeljünk, főleg cserepes növények esetében.