Miért szeretjük?
A görög bazsalikom (Ocimum basilicum var. minimum 'Greek') egy egyéves, meleg- és fénykedvelő mediterrán fűszernövény. Levelei aprók, világoszöldek, pikáns, édes illatúak és ízűek. A görög bazsalikom a sima bazsalikomhoz hasonlóan termeszthető, de a levelei apró mérete és pikáns íze miatt különleges ízt kölcsönöz az ételeknek. A görög bazsalikom leveleit frissen vagy szárítva is használhatjuk. Friss leveleit salátákhoz, levesekhez, főzelékekhez, húsokhoz és halételekhez adhatjuk. Szárított leveleit pesztó, pestos tésztaételek, húsételek és zöldségételek ízesítéséhez használhatjuk. A görög bazsalikom jó forrása a C-vitaminnak, a K-vitaminnak és a folsavnak.
Mire ügyeljünk?
A felsőbb, apróbb levelek kevesebb illóolajat tartalmaznak, mint a lentebb elhelyezkedő nagyobb levelek. Napos helyeken érzi jól magát, jó vízáteresztő képességű és laza szerkezetű talajban. Ültethetjük a kertbe, de akár cserépbe vagy balkonládába is tehetjük a palántákat. A rendszeres öntözést nagy lomb felülettel hálálja meg. Tápoldatozni két hetente ajánlott.