Miért szeretjük?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) egy egyéves, meleg- és fénykedvelő mediterrán fűszernövény. Levelei nagyok, sima szélűek, zöld színűek. Illatában és ízében is fűszeres, édes ízjegyek dominálnak. A hagyományos bazsalikom a legnépszerűbb bazsalikomfajta. Friss és szárítva is használható. Friss leveleit salátákhoz, levesekhez, főzelékekhez, húsokhoz és halételekhez adhatjuk. Szárított leveleit pesztó, pestos tésztaételek, mediterrán ételek, levesek és főzelékek ízesítéséhez használhatjuk. A bazsalikom jó forrása a C-vitaminnak, a K-vitaminnak és a folsavnak.
Mire ügyeljünk?
A felsőbb, apróbb levelek kevesebb illóolajat tartalmaznak, mint a lentebb elhelyezkedő nagyobb levelek. Napos helyeken érzi jól magát, jó vízáteresztő képességű és laza szerkezetű talajban. Ültethetjük a kertbe, de akár cserépbe vagy balkonládába is tehetjük a palántákat. A rendszeres öntözést nagy lomb felülettel hálálja meg. Tápoldatozni két hetente ajánlott.