Miért szeretjük?
A borsmenta egy évelő fűszernövény, amely az árvacsalánfélék családjába tartozik. A borsmenta jellegzetes, frissítő, csípős ízű és aromájú növény. A levelei tojásdad alakúak, élénkzöld színűek és fűrészes szélűek. A borsmenta illóolaja fő hatóanyaga a menthol, amely felelős a növény jellegzetes ízéért és aromájáért. A borsmentát már az ókorban is használták fűszerként és gyógynövényként. A konyhaművészetben elsősorban levesek, főzelékek, húsok, zöldségek és italok ízesítésére használják. A borsmenta frissítő íze miatt népszerű ízesítője a szájvíznek, a fogkrémnek és a mentolos édességeknek. A borsmenta számos gyógyászati tulajdonsággal is rendelkezik. Antiszeptikus, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és emésztést serkentő hatású. A borsmentát használják gyomor- és bélrendszeri problémák, fejfájás, migrén, torokgyulladás és légúti megbetegedések kezelésére.
Mire ügyeljünk?
A jó vízgazdálkodású talajt meghálálja. Napos illetve félárnyékos helyen is szépen fejlődik. Amennyiben napos helyre ültetjük mindenképpen gondoskodjunk megfelelő, kicsit bőségesebb vízutánpótlásról. Szabadföldben és cserépben is nevelhető. Formája a levelek visszacsípésével alakítható.