Alma Mutsu Malus domestica 'Mutsu'
Miért szeretjük?
Malus domestica 'Mutsu'. Október elején érik. Virágja április végén, május elején nyílik. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy 23-3g, gömbölyű. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény, eleinte zöld, majd éretten sárgásfehér vagy sárga színű. Húsa sárgásfehér színű, lédús, ropogós, kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú. Világszerte közismert gyümölcs, frissen fogyasztva, vagy az élelmiszeripar nyersanyagaként felhasználva számtalan termék állítható elő belőle, jó hatással van az emésztőrendszerre, javítja az immunrendszert, frissen fogyasztva erősíti a fogínyt. Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. Napos helyre, tápdús talajba ültessük, helyezzük.
Mire ügyeljünk?
Pollenje steril, ezért porzónak nem alkalmas. Kerüljük az almamag fogyasztását, mert a benne lévő cianid mérgező hatású. Pollenadó szükséges: Golden Delicious, Idared, Jonathán.
Fényigény: | Napra vagy félárnyékba |
---|---|
Vízigény: | Közepesen vízigényes |
Várható magasság: | 4-6 m |
Szélesség: | 2-3 m |
Télállóság: | Hazánkban teljesen télálló |
USDA télállósági zóna: | 4 |
Téli lombtartás: | Lombhullató |
Virágzási idő: | Tavasz |
Lombszín: | Zöld |
Tavaszi lombszín: | Nem |
Különleges őszi lombszín: | Nem |
Talajigény (pH): | Nincs határozott talaj-ph igénye |
Termékenyülési viszonyok (gyümölcsfa): | Pollenadót igényel |
Érési idő (gyümölcsfa): | X.e. |
Elsődleges felhasználás: | Gyümölcs |