Alma Húsvéti Rozmaring Malus domestica 'Húsvéti Rozmaring'
Miért szeretjük?
Malus domestica 'Húsvéti Rozmaring' hazai nemesítésű öntermékeny téli alma fajta. Augusztus végén, szeptember elején érik. Virágja április végén, május elején nyílik. Gyümölcse középnagy vagy nagy (12-13g), kissé csúcsosodó. Héjának alapszíne zöldessárga, a napos oldalon halványpiros pír borítja, mely elszórtan pontozott is lehet, vastag, nehezen rágható, erősen viaszos, szinte zsíros hatású. Húsa zöldesfehér, durvább szövetű, elég bő levű, kemény, íze finoman savanykás, néha elég fűszeres ízű, illatos-zamatos, bár kevéssé jellegzetes. Világszerte közismert gyümölcs, frissen fogyasztva, vagy az élelmiszeripar nyersanyagaként felhasználva számtalan termék állítható elő belőle, jó hatással van az emésztőrendszerre, javítja az immunrendszert, frissen fogyasztva erősíti a fogínyt. Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. Napos helyre, tápdús talajba ültessük, helyezzük.
Mire ügyeljünk?
Kerüljük az almamag fogyasztását, mert a benne lévő cianid mérgező hatású.
Fényigény: | Napra vagy félárnyékba |
---|---|
Vízigény: | Közepesen vízigényes |
Várható magasság: | 4-6 m |
Szélesség: | 2-3 m |
Télállóság: | Hazánkban teljesen télálló |
USDA télállósági zóna: | 4 |
Téli lombtartás: | Lombhullató |
Virágzási idő: | Tavasz |
Lombszín: | Zöld |
Tavaszi lombszín: | Nem |
Különleges őszi lombszín: | Nem |
Talajigény (pH): | Nincs határozott talaj-ph igénye |
Termékenyülési viszonyok (gyümölcsfa): | Öntermékeny |
Érési idő (gyümölcsfa): | X.e. |
Elsődleges felhasználás: | Gyümölcs |