Alma Éva Malus domestica 'Éva'
Miért szeretjük?
Malus domestica 'Éva' magyar nemesítésű nyári alma fajta. Július végén, augusztus elején érik. Virágja április végén, május elején nyílik. Gyümölcse kissé lapított gömb alakú, közepes méretű, körülbelül 1 g átlagtömegű, héja vékony, sima, éretten először csíkozott, majd az egész felületre kiterjedően mélypiros színű lesz. Húsa sárgásfehér, tömött, bőlevű, íze fűszeres zamatú, édes - savas. Világszerte közismert gyümölcs, frissen fogyasztva, vagy az élelmiszeripar nyersanyagaként felhasználva számtalan termék állítható elő belőle, jó hatással van az emésztőrendszerre, javítja az immunrendszert, frissen fogyasztva erősíti a fogínyt. Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. Napos helyre, tápdús talajba ültessük, helyezzük.
Mire ügyeljünk?
Lisztharmatra kissé érzékeny. Kerüljük az almamag fogyasztását, mert a benne lévő cianid mérgező hatású. Pollenadó szükséges: 'Ceglédi piros', 'Egri piros', 'Stark Earliest'klónok.
Fényigény: | Napra vagy félárnyékba |
---|---|
Vízigény: | Közepesen vízigényes |
Várható magasság: | 4-6 m |
Szélesség: | 2-3 m |
Télállóság: | Hazánkban teljesen télálló |
USDA télállósági zóna: | 4 |
Téli lombtartás: | Lombhullató |
Virágzási idő: | Tavasz |
Lombszín: | Zöld |
Tavaszi lombszín: | Nem |
Különleges őszi lombszín: | Nem |
Talajigény (pH): | Nincs határozott talaj-ph igénye |
Termékenyülési viszonyok (gyümölcsfa): | Pollenadót igényel |
Érési idő (gyümölcsfa): | VII.v. |
Elsődleges felhasználás: | Gyümölcs |