Miért szeretjük?
Malus domestica 'Artemisz' hazai nemesítésű, betegségekkel szemben ellenálló almafajta. Szeptember első felében érik. Virágja tavasszal nyílik. Gyümölcse közepes méretű vagy nagyobb, kúpos alakú, közepesen bordázott, héja közepesen hamvas és zsíros tapintású, alapszíne sárga, amelyet erőteljes barnáspiros fedőszín borít. Húsa fehér, szilárd, roppanó, savas, enyhe parfümös zamattal. Világszerte közismert gyümölcs, frissen fogyasztva, vagy az élelmiszeripar nyersanyagaként felhasználva számtalan termék állítható elő belőle, jó hatással van az emésztőrendszerre, javítja az immunrendszert, frissen fogyasztva erősíti a fogínyt. Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. Jól alkalmazkodó hazai klímánkon teljesen fagyálló, napos helyre, tápdús talajba ültessük.
Mire ügyeljünk?
Megfelelő kalcium ellátottságról gondoskodni kell. Kerüljük az almamag fogyasztását, mert a benne lévő cianid mérgező hatású. Pollenadó szükséges: Rosmerta, Hesztia