Miért szeretjük?
A Ficus carica, azaz a közönséges füge nagy, karélyos leveleivel igazi mediterrán hangulatot sugárzó növény, mely napos, védett helyre, déli fekvésbe ültetve a hazai klímánkon kiválóan áttelel. Termése több hullámban érik be, a gyümölcs nagy része augusztus végén érik, de meleg őszi időjárás esetén még októberben is szüretelhetünk. Csak teljes érésben szedjük, frissen, befőttként, süteméynekben, aszalva is rendkívül finom, de készítenek bort, és pálinkát is belőle. 3-4 éves korától terem rendszeresen. Gyümölcse szénhidrátban gazdag, fogyasztása emésztési panaszok esetén ajánlott, mérete nagy, körte alakú, színe teljes érésben fajtától függően a sárgától a feketéig nagyon változó. Héja vékony, húsa mézédes.
Mire ügyeljünk?
A fügefa nem kényes, de hálás a törődésért. Déli, napos, meleg helyen, jó vízáteresztő talajban érzi jól magát. Rendszeresen öntözzük, de ne áztassuk el. Fontos tudni, hogy a fiatal, frissen beültetett növények mindig jóval vízigényesebbek, mint idősebb, kifejlett társaik. Amíg tart a begyökeresedés (max. 1 év), nem hagyhatjuk sorsára növényeinket. Enyhén fagyérzékeny növény, ezért ültessük védettebb helyre a kertben, ugyanis a tartós -15 Celzius-foknál hidegebb időjárás esetén a hajtásvégek károsodhatnak. Metszése nem kötelező, de a korona ritkításával javíthatjuk a terméshozamot. Tavasszal egy jóadag szervestrágya fogja biztosítani az erős immunrendszert és a bő terméshozamot. A kifejlett növény 2-3 méter magasra is megnőhet, így érdemes figyelembe venni a kertünk méreteit. A fügefa igazi kincs a kertben, mely mediterrán hangulatot teremt, ízletes és tápláló gyümölcseivel pedig elkápráztatja a családot és a vendégeket. Extra tipp: Ha dézsában neveljük a fügefát, télen fagymentes helyen tároljuk, így a következő nyáron is élvezhetjük ínycsiklandó gyümölcseit.