Miért szeretjük?
A Diospyros kaki 'Sharon' alacsony csersavtartalma miatt közvetlenül a fáról is fogyasztható, nem kell utóérlelni, nagyon édes. Nagyon ellenálló, könnyen termeszthető, kevés gondozásra van szüksége. Minden évszakban dísze kertünknek. Tavasszal apró fehér virágaival, ősszel vörösre színeződő leveleivel, valamint hosszú ideig érő termésével nyújt feltünő látványt. Gyümölcse nagy méretű, lapított gömb alakú, kissé szögletes, éretten vörös narancssárgás színű, húsa puha, édes, kajszibarackra emlékeztető. A datolyaszilva szüretelése szeptembertől történik teljes érésben. A termés magas C-vitamin tartalmú, számos gyógyhatása mellett sokoldalúan felhasználható, mint például sütemények, saláták, befőttek, lekvár készíthető belőle.
Mire ügyeljünk?
A datolyaszilva melegkedvelő növény, ezért napos, védett helyre ültessük. A talaj legyen jó vízáteresztő, de ne száradjon ki teljesen, kémhatása legyen semleges vagy enyhén savanyú. A fa nem igényel sok gondozást, de meghálálja a tavaszi tápanyagutánpótlást. A fiatalabb fák rendszeres öntözést igényelnek különösen a szárazabb időszakokban, míg a kifejlett példányok jobban bírják a szárazságot, de száraz időszakba nekik is kell az öntözés. A datolyaszilva metszése nem feltétlenül szükséges, de a korona alakítása és a beteg, sérült ágak eltávolítása javasolt. A fát tavasszal vagy ősszel metszhetjük. Ősszel az erős szelek miatt a terméstől roskadó ágakat alá kell ducolni.