Húsos som Kazanlak Cornus mas 'Kazanlak'
														Miért szeretjük?
A Cornus mas 'Kazanlak' bőtermésű fajta. A húsos som nagyon jól alkalmazkodó, téltűrő növény. Lassan növő, sokféle díszítő értékkel rendelkező cserje. Mind a négy évszakban látványos: tavasszal (március, áprilisban nyíló) virágaival, nyáron élénk-zöld lombozatával, ősszel színes leveleivel és termésével, télen vöröses-barna vesszőivel díszít. Termése augusztusban érik, élénkpiros, körte alakú, a gyümölcshús puha, kellemes édes-savanykás ízű, magas C-vitamin tartalmú, lekvárt, szörpöt, bort készítenek belőle. Termését elhúzódó érési ideje miatt 2-3 hétig is szüretelhetjük. A szennyezett városi levegőt, és a szárazságot is jól tűri. Öntermékeny fajta.
Mire ügyeljünk?
A növény a legjobban teljes napsütésben vagy enyhe árnyékban fejlődik. Jól vízelvezető, tápanyagban gazdag talajt igényel. Mérsékelt öntözést igényel, a savanyú talajt nem szereti.													
| Fényigény: | Napra | 
|---|---|
| Vízigény: | Közepesen vízigényes | 
| Várható magasság: | 4-6 m | 
| Szélesség: | 2-3 m | 
| Télállóság: | Hazánkban teljesen télálló | 
| USDA télállósági zóna: | 5a | 
| Téli lombtartás: | Lombhullató | 
| Virágzási idő: | Kora tavasz | 
| Lombszín: | Zöld | 
| Tavaszi lombszín: | Nem | 
| Különleges őszi lombszín: | Igen | 
| Talajigény (pH): | Nincs határozott talaj-ph igénye | 
| Termékenyülési viszonyok (gyümölcsfa): | Öntermékeny | 
| Érési idő (gyümölcsfa): | IX.e. | 
| Elsődleges felhasználás: | Gyümölcs | 
