Koriander Coriandrum sativum
Miért szeretjük?
A koriander egy ősidők óta használt fűszer, ami eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik. Sokoldalúan felhasználható, egyéves fűszernövény, hazánkban egynyári gyógy-, és fűszernövényként tartjuk. Felálló, elágazó szárú magasabb habitusú növény. Megfelelő körülmények között akár 150 centiméter magas is tud lenni, jellemzően ennél kisebb marad. Levelei a fejlődésük különböző szakaszaiban eltérően néznek ki. A levélrózsát alkotóak kerekdedek, a szár közepén szeldeltek, míg a hajtáscsúcson szálas levelek találhatóak. Konyhai felhasználás során alkalmazzuk húsok, sültek, savanyúságok ízesítésére. Leveleit és termését egyaránt felhasználjuk konyhai műveletek során. Gyógyászati célokra magas illóolaj tartalmú termését alkalmazzák. Nevelhetjük szabadföldben és cserépben is.
Mire ügyeljünk?
Mindeképpen napos, meleg helyet válasszunk a számára. Talajban nem válogat, de a jó vízáteresztésű laza, tápanyagdús talajt meghálálja. Ne hagyjuk kiszáradni a talaját, de kerüljük a pangó vizet. Szabadföldben és cserépben is nevelhető. Amennyiben a magjaiért ültetjük érdemes ezt szabadföldben tenni, ott jobban fejlődik a növény. Cserépben figyeljünk a tápanyag utánpótlásra.
Fényigény: | Napra |
---|---|
Vízigény: | Közepesen vízigényes |
Várható magasság: | 1-1.5 m |
Szélesség: | <0.5 m |
Télállóság: | Nem télálló |
USDA télállósági zóna: | 3 |
Téli lombtartás: | Lombhullató |
Virágszín: | Fehér |
Virágzási idő: | Nyár |
Lombszín: | Zöld |
Illatos: | Igen |
Talajigény (pH): | Nincs határozott talaj-ph igénye |
Elsődleges felhasználás: | Konyhakerti |