Paprika 'Monte' - Oltott! Capsicum annuum 'Monte'
Miért szeretjük?
A paprika hazánkban, az egyik legfontosabb zöldségféle, hiszen a magyar konyha közkedvelt alapanyaga. Magas C vitamin tartalma, alacsony kalóriatartalommal társul. A Monte' paprika egy oltott paprika. Az oltott paprika tulajdonképpen teknikai nemesítés - oltás útján jönnek létre. Az oltás segítségével tudjuk elérni, hogy egy "tökéletes", pozitív tulajdonságokkal rendelkező növény jöjjön létre. Az alanyok több esetben szintén nemesített fajták, az oltás célja pedig, hogy ötvözve az ő jó tulajdonságaikat, egy sokkal erősebb, ellenállóbb, magasabb terméshozamú palántát hozzunk létre. A Monte F1 kaliforniai paprika egy oltott fajta, amely számos előnnyel rendelkezik, beleértve a környezeti stresszekkel szembeni ellenálló képességet is. Bőségesen terem, kiegyensúlyozott terméssel, és erős, intenzív fejlődésű, betegségekkel szemben ellenálló. Nagy méretű termései zöld színből sárgába érők. Héja vékony, íze zamatos, lédús. Alkalmas friss fogyasztásra, és salátákban is.
Mire ügyeljünk?
A paprika egy kifejezetten fényigényes növény. Mindenképpen a kert legnaposabb pontját válasszuk ki a számára, mert félárnyékban vagy árnyékban egyálltalán nem fejlődik. A paprika talajigénye morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talaj. Fontos, hogy a talaj ne tömörödjön be, ezért érdemes néha meglazítani. A paprika fényigénye kifejezetten nagy, ezért napos helyen kell termeszteni. Vízigénye viszonylag nagy, ezért gyakran, kisebb vízadagokkal kell öntözni. A paprika hőigénye érzékeny, ezért a palántákat csak akkor ültessük ki, ha nem fenyegetnek a tavaszi fagyok. Az ideális hőmérséklet számára 22-26 °C.
Fényigény: | Napra |
---|---|
Vízigény: | Vízigényes |
Várható magasság: | 0.5-1 m |
Szélesség: | 0.5-1 m |
Elsődleges felhasználás: | Konyhakerti |