Chili 'Jalapeno' Capsicum annuum 'Jalapeno'
Miért szeretjük?
A paprika hazánkban, az egyik legfontosabb zöldségféle, hiszen a magyar konyha közkedvelt alapanyaga. Magas C vitamin tartalma, alacsony kalóriatartalommal társul. A Jalapeno chili az egyik legközkedveltebb chili. Termése átlagosan 5-10 cm, szedéséretten zöld, majd teljesen beérve piros, bár ez csípősségén mit sem változtat. Hőszintje a Scoville skálán 2500-8000 SHU közé tehető. Felhasználható szószokhoz, savanyúságnak, levesekhez, főételekhez, a sajtos ételekhez meglepően jól passzol.
Mire ügyeljünk?
A paprika egy kifejezetten fényigényes növény. Mindenképpen a kert legnaposabb pontját válasszuk ki a számára, mert félárnyékban vagy árnyékban egyálltalán nem fejlődik. Bár a chiliknek rendszeres öntözésre van szükségük, és a nyári forró, szárazabb napokon extra figyelmet igényelnek, ne öntözzük őket túl - a sok víz csökkenti a csípősségüket. Ha kicsit hagyjuk kiszáradni a talajt, ezzel enyhe stressznek ki téve a palántánkat, a termés ízesebb és tüzesebb lesz, viszont a növényünk kisebb marad, és kevesebb termést hoz - el kell döntenünk, hogy számunkra mi a fontosabb. Válasszunk számára tápanyagban gazdag talajt, és amint virágozni kezd, hetente magas káliumtartamú folyékony műtrágyával pótoljuk számára a tápanyagot. Érést követően, ha nem szedjük le bepirosodik, bár ez csípősségén mit sem változtat.
Fényigény: | Napra |
---|---|
Vízigény: | Vízigényes |
Várható magasság: | 0.5-1 m |
Szélesség: | 0.5-1 m |
Elsődleges felhasználás: | Konyhakerti |