Miért szeretjük?
A paprika hazánkban, az egyik legfontosabb zöldségféle, hiszen a magyar konyha közkedvelt alapanyaga. Magas C vitamin tartalma, alacsony kalóriatartalommal társul. Az 'Amy' paprika igazi kertészeti kedvenc, nem véletlenül! Szépsége már a korai fejlődési szakaszban lenyűgöz: kompakt bokra dús, sötétzöld lombozattal büszkélkedik, melynek ölelésében élénksárga, majd narancssárga színpompába öltözött termések lógnak. Átlagosan 90-120 grammosra fejlődnek, húsos falukkal és ínycsiklandó, édes ízükkel igazi ízkavalkádot nyújtanak. A nyár folyamán, júliustól szeptemberig érnek be, így bőven van időnk kényeztetni magunkat friss fogyasztásukkal. Kiválóan alkalmasak salátákba, nyers zöldségfalatokként, de töltve is megállják a helyüket. Vastag héjuknak köszönhetően remekül tárolhatók, így a szezon ízét őrizhetjük a téli hónapokban is. De nem csak finom, de mutatós is! Élénk színeivel díszíti a kertet, vidám hangulatot teremtve. Kompakt mérete miatt ideális kisebb kertekbe, balkonládába is, így bárki élvezheti ínycsiklandó terméseit.
Mire ügyeljünk?
Az 'Amy' paprika igazi napimádó, imádja a meleget és a fényt. Napos, meleg helyen ültessük, ahol legalább 6-8 órányi napsütést kap naponta. Kiültetése meleg igényessége miatt csak a májusi fagyok után javasolt. Vízigénye magas, de a pangó vizet nem kedveli, de a talaj kiszáradását sem. Rendszeresen öntözzük, de ne locsoljuk túl. A talaj ideális esetben tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő legyen. A paprika gondozása során figyeljünk a tápanyagutánpótlásra is. A fejlődés korai szakaszában nitrogénben gazdag trágyát, a termésérés idején pedig káliumtúlsúlyos műtrágyát használjunk. Extra tipp: Ha a paprika töve alatt talajtakarást alkalmazunk, megelőzhetjük a gyomok kifejlődését és a talaj kiszáradását is. Az 'Amy' paprika gondozása nem bonyolult, de odafigyelést igényel. Ha betartjuk a fenti tanácsokat, ízletes és bő terméssel hálálja meg gondoskodásunkat.