Miért szeretjük?
A karfiol egész Európában népszerű zöldség. Húsosan megvastagodott fehér virágait fogyasztjuk. Magas C-vitamin tartalmát mélyhűtött állapotban is megörzi. Számos konyhai felhasználása van, levesként, darálthússal dúsítva rakott karfiolként, és rántva is fogyaszthatjuk. A palántákat 50x50 cm-es távolságban ültessük el. A karfiolt előnevelt palántákkal termeszthetjük a legegyszerűbben. A különböző fajta karfiolokat más-más időben érdemes termeszteni. Vannak kifejezetten korai fajták, illetve nyáron vagy ősszel sikeresen termeszthetőek is.
Mire ügyeljünk?
Magas fény igénye van, viszont rózsái az erős napsütés hatására megbarnulhatnak, ezért védelem gyanánt a kialakuló rózsa fölötti leveleket érdemes összekötni. Nagy vizigényű, egyetlen napi szárazság tönkreteheti a termést, ezért fokozottan ügyeljünk a vízutánpótlásra. A sok öntözés következtében a talaj összetömördik, ezért rendszeres talajlazításról is gondoskodjunk. Nagy a nitrogén és a kálium igénye ezért mindenképpen tápanyagban gazdag talajba ültessük.